BENGKEL PEMINDAHAN ILMU DAN PENGURUSAN PENTADBIRAN PERPUSTAKAAN

TARIKH: 9 – 10 NOVEMBER 2021

TEMPAT: SK LUBUK CHEMPEDAK

PENGLIBATAN: 16 Guru Perpustakaan dan Media Baharu Daerah Langkawi

Bengkel Pemindahan Ilmu Dan Pengurusan Pentadbiran Perpustakaan ini adalah anjuran Unit Sumber Dan Teknologi Pendidikan dengan kerjasama Perpustakaan Tuanku Bainun, Universiti Pendidikan Sultan Idris. Bengkel yang diadakan selama 2 hari ini bertujuan untuk meningkatkan kemahiran guru perpustakaan dan media yang baharu dilantik terutamanya dalam kemahiran pengurusan pusat sumber sekolah.

Seramai 16 orang Guru Perpustakaan dan Media (GPM) sekolah-sekolah daerah Langkawi yang baharu dilantik terlibat dalam bengkel ini. Penceramah terdiri dari pakar pengurusan perpustakaan iaitu Pegawai Perpustakaan dari Perpustakaan Tuanku Bainun, Universiti Pendidikan Sultan Idris iaitu:

  1. En Mohd Razalli bin Ahmad Termizi
  2. Pn. Firdausiah binti Ahamad

Antara pengisian bengkel ini adalah teknik pemprosesan buku, perlabelan, penyusunan buku di rak, pengelasan buku serta perlupusan buku. Turut diselitkan adalah penggunaan rak buku maya iaitu penggunaan u-Pustaka.

Semoga bengkel ini dapat memberi manfaat dan ilmu baharu kepada para GPM sekali gus membawa pengurusan Pusat Sumber Sekolah di daerah Langkawi ini ke tahap yang lebih tinggi dan setanding.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.